Univerzita Komenského oslavuje 93 rokov

27.06.2012 Bratislava

Bratislava 27. júna (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave si dnes pripomína 93. výročie svojho vzniku. Najstaršia a najväčšia vysoká škola na Slovensku vznikla presne 27. júna 1919. Národné zhromaždenie v Prahe vtedy schválilo zákon č. 375 o zriadení Československej štátnej univerzity v Bratislave.

"V novembri 1919 dostala svoje súčasné meno – Univerzita Komenského," priblížila Andrea Kučerová z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK. Univerzita podľa jej slov v týchto dňoch oslavuje pracovne. Na jednotlivých fakultách sa konajú skúšky, buď semestrálne, alebo záverečné štátnice. "V pondelok 25. júna sa začal každoročný cyklus promócií, ktorý potrvá až do 23. júla," doplnila Kučerová. Na budúci týždeň v stredu (4.7.) sa na univerzite začína jubilejný 10. ročník Detskej Univerzity Komenského.

"Napriek svojmu veku nie je Univerzita Komenského žiadnym seniorom, práve naopak. Je to živá a dynamická inštitúcia. Dôkazom toho je množstvo mladých ľudí, ktorí sem každoročne prichádzajú študovať," podotkol rektor UK Karol Mičieta.

Univerzita Komenského má 13 fakúlt, na ktorých študuje približne 28.000 študentov, z nich 21.000 dennou formou. "Do prvých ročníkov každoročne prichádza 8000 nových poslucháčov, ktorí si môžu vybrať z niekoľkých stoviek študijných programov," opísala Kučerová. UK navštevuje aj takmer 1800 zahraničných študentov z približne 80 krajín sveta.
 

Vyberte región